Who we are

Having a soft heart in a crual world is courage, not weakness. 

 

Tja..wie zijn wij en waarom zijn we interessant? Hmm…goede vraag.

Laat ik ben mezelf beginnen. Ik ben Mirjam, 41 jaar oud en ik geloof dat ik geen 13-in-een-dozijn ben. Als ik vertel wat ik zo’n beetje gedaan heb in mijn leven dan staan mensen vaak versteld dat dat in 1 leven past. Ik weet niet of dat bijzonder is. Ik heb een nieuwsgierige, avontuurlijke en creatieve geest die van afwisseling houdt. Ik vind zoveel dingen leuk dat ik graag wil blijven bewegen. Ik heb letterlijk over de hele wereld gezworven.

De afgelopen 5 jaar heb ik geprobeerd of op 1 plek leven me gelukkig zou maken. Het antwoord daarop is nee gebleken. De afgelopen 5 jaar heb ik ook geprobeerd of ‘hokjes’ bij me passen. Ik heb me aan de wereld voorgesteld als ‘coach met paarden’ en als ‘hulpverlener’. Geen enkele jas zat me echt helemaal lekker. Want door te zeggen wie ik was, leek ik ook meten meteen te zeggen wat ik níet was en allerlei opties uit te sluiten. Bovendien triggerden de hokjes mijn onzekerheid, waar mijn innerlijke criticus dan weer van genoot. Die hokjes hielpen niet om mijn creatieve ik wat meer ruimte te geven. Waren die hokjes wie ik werkelijk was? NEE!

Als ik luister naar mijn diepste ik, ben ik: naïef, positief, dromerig, idealistisch, gevoelig, veerkrachtig, lerend, creatief, nieuwsgierig,  inlevend, intelligent en flexibel. Mijn gevoelige ik houd van harmonie en dus wil ik een wereld waarin ruimte is voor zachtheid, openheid, verbinding. Ik geloof dat we door persoonlijke groei, in de breedste zin van het woord, veel kunnen bereiken. Ik geloof hierin en ik wil hiervoor een inspiratiebron zijn. Ik wil dat mijn leerproces anderen kan inspireren om ook te streven naar een fijnere, zachtere wereld.

Ik ben niet perfect. Ik schiet nog regelmatig in de verdediging als mijn gekwetste ik zich bedreigd voelt. Ik wil soms overtuigen en soms begrijp ik echt niet hoe andere mensen tot hún inzichten en waarheden komen. Ik ben vaak te hard voor mezelf en anderen waarmee de mildheid naar de achtergrond verdwijnt.

Kortom: ik ben een gewoon mens. Geen bijzonder mens, geen expert, geen goeroe. Maar een dromer en idealist die graag een mooiere wereld wil en gelooft dat we dat kunnen bereiken als we die zelf creëren. Ik wil daarom prachtige initiatieven die er zijn op de wereld voor mens en paard mijn aandacht geven en me laten raken. Immers alles wat ik aandacht geef groeit. Ik wil me zelf laten inspireren en voeden en die inspiratie weer doorgeven aan anderen.

Ik geloof oprecht dat in ieder mens iets moois zit. Ik besef echter ook dat er omstandigheden zijn dat die schoonheid er nog niet bij iedereen uit kan komen. Laten we met elkaar ervoor zorgen dat we allemaal het beste/mooiste uit onszelf kunnen halen.

 

Meknes

Tja Meknes…Meknes is de grootste lieverd van de wereld. Meknes is 16 jaar en sinds 5 jaar bij mij. De eerste paar jaar van zijn leven heeft hij in Frankrijk gewoond waar hij geboren is. Toen hij een jaar of 4 was is hij naar Nederland gekomen, waar hij woonde in een kudde met andere Merensen. Vijf jaar geleden kon zijn toenmalige ‘eigenaresse’ (gek woord vind ik dat – alsof we zielen kunnen bezitten), door omstandigheden niet meer voor hem zorgen en is hij, samen met Niels en Nikka (2 shetlanders) bij mij gekomen. et  Ondanks zijn stoere uiterlijk is hij onwijs gevoelig en onzeker.  Zijn liefde is echt onvoorwaardelijk. Hij heeft me al zoveel fouten en stommiteiten vergeven. Hij is zo loyaal en trouw. Meknes heeft de kwaliteit om te reageren op gevoelens waar mensen zich niet van bewust zijn. Hij neemt werkelijk alles waar, op alle niveaus. Van gedrag, tot gevoel tot zingeving.

 

 

 

Nikka

Nikka is tegelijkertijd met Meknes bij mij gekomen. De eerste maanden dat ze bij me was vertrouwde ze me niet. Na een paar maanden mocht ik haar langzaam aan gaan aaien en werd ze in de loop van de tijd een enorme knuffelkont. Ze is zacht en wijs, maar net als Meknes (en ik) heel onzeker. Ze vraagt echter van je dat jij weet wat je wilt. Ondertussen vindt het onwijs leuk om dingen samen te doen, maar in tegenstelling tot Meknes, moet je haar soms overtuigen dat het echt leuk is, om samen dingen te doen. Ze heeft duidelijk een eigen mening en het wil per dag nog wel eens wisselen hoe de vlag erbij staat. Nikka is een klein paardje met een groot hart.

 

Connection

soulful horsemanship

Ik dacht al lang dat ik verbinding had, totdat ik erachter kwam dat échte verbinding iets heel anders was. Dat ging zoveel dieper dan ik me daarvoor had kunnen voorstellen. Voor mij staan zachtheid, openheid, verbinding en liefde centraal i.p.v. technische ‘kunstjes’. Ik ga voor diepgang, voor soul connection.

 

 

 

Liberty work

Ikzelf heb altijd het meeste lol met mijn paarden als we in vrijheid werken. Ze stellen me altijd voor verassingen. Ze komen altijd met dingen die ik niet verwacht, doordat ze ruimte hebben die ze niet hebben als ze aan een touwtje vastzitten. Wil jij graag werken vanuit de verbinding met je paarden? Ik begeleid je er graag bij. Alles komt aan op heldere lichaamstaal en duidelijke hulpen die de paarden kunnen begrijpen.

 

 

 

Physical work and body awareness  

lichaamsbewustzijn

Als we met onze paarden praten, praten we via ons lichaam. Hoe onwijs belangrijk is het dan, dat we ons van ons lijf bewust zijn. En hoe belangrijk is dat als we zachtheid willen, we dit met een zacht lichaam kunnen vragen? Mezelf en mijn paarden sterk en soepel is een proces wat al jaren aan de gang is. Ikzelf heb niet het meest ‘makkelijke’ lijf. Ik heb een holle onderrug, bolle bovenrug en spanning die al vanaf mijn kindjaren aanwezig was.  Ik heb allerlei werkvormen getest om meer bewustzijn van mijn lijf te krijgen en op zoek te gaan naar meer zachtheid in mijn lijf: Feldenkrais, Alexandertechniek, yoga, guasha, bodywork, osteopathie, body awareness en massages. Ik weet uit eigen ervaring hoeveel moeite het kost om weer een zacht(er) lijf te krijgen als daar spanning is opgeslagen. Dat is een proces. Soms zie ik dat oefeningen mijn paarden moeite kosten. Ik kan ze niet uitleggen dat sommige oefeningen goed voor ze zijn. Wat ik wel kan doen is kijken hoe ze de oefeningen zo leuk mogelijk gaan vinden. Bijvoorbeeld door dingen samen te doen, of ze erbij aanmoedigen tot ik er zelf bij neerval.