Soulful horsemanship – liefde, zachtheid, openheid 

. 

De term soulful horsemanship heb ik opgepikt van Noora Ehnqvist. Soulful horsemanship is voor mij een uiting om te laten zien dat er een ‘andere’ weg is met paarden. De weg van liefde, aandacht, zachtheid en openheid om mentale, emotionele en fysieke balans te creëren.

 

Vriendschap als basis

In de paardenwereld wordt vaak gesproken over leiderschap. ‘Je moet leiderschap nemen’. ‘Je moet de baas zijn over je paard’ en ‘je paard moet naar je luisteren. Vaak wordt vriendschap als iets ‘softs’ gezien. Het paard zou niet weten wat hij aan je heeft. Ik geloof dat er een nieuwe weg mogelijk is, de weg van vriendschap, de weg van soulful horsemanship.

 

DE INGREDIËNTEN VAN SOULFUL HORSEMANSHIP

 

 

horse loveOnvoorwaardelijke liefde

Een basisvoorwaarde voor ons als mens, is dat we ons erkend, gezien en gehoord voelen. Als we ons ‘welkom’ en begrepen  voelen in de wereld kunnen we tot rust komen. Dan hoeven we ons niet meer te overschreeuwen of ons weg te stoppen.

Voor paarden, als kuddedier, is deze basisbehoefte niet anders dan voor ons. Erkend en gewaardeerd worden, gewoon om wie je bent (en niet om wat je doet) is het allerbelangrijkste wat er bestaat. Goed zijn, zoals je bent. Niet alleen liefde krijgen als je weer die winstpunten hebt gehaald of eindelijk de piaffe of schouderbinnenwaarts kent, maar gewoon omdat je als paard bent wie je bent.

 

 

 

Échte aandacht

Soulful horsemanship begint met heel veel met je paarden ZIJN. Gewoon zijn. Niet met de telefoon in je handen, maar samen ademen, samen liggen, aanwezig zijn bij het eten, knuffelen en borstelen (met aandacht). In onze jachtige tijd is het krachtigste wat je iemand kunt geven échte aandacht. Weet jij hoe je paard ruikt? Kun je samen ademen? Voel je  zijn hartslag. Hoe bewust ben jij met je aandacht bij je paard? En kun je die aandacht verdiepen? En nog een beetje? Als een paard zich gehoord en begrepen voelt, zal het duidelijk maken wat hij of zij wil.

 

zachtheidZachtheid en (lichaams)bewustzijn

Van onze paarden verwachten we zachtheid en ontspanning. Maar hoe moeilijk is dat als we zelf harde gedachten (oordelen) hebben over onszelf? Of als ons lijf nog hard is van alle onverwerkte spanningen die we zelf hebben mee gemaakt? De uitnodiging is om zelf zacht te worden (naar jezelf) om zachtheid van je paard te kunnen vragen. Een ‘zacht’ hoofd is een ‘zacht’ lijf en ‘zacht’ gedrag.

 

 

zachtheidOpenheid, echtheid en kwetsbaarheid

Paarden reageren hoe dan ook op onze energie, of we willen of niet. Het is een illusie dat we die verborgen kunnen houden. Dan maar beter open en eerlijk erover zijn. Vaak doen we onze paarden een enorm plezier door open te zijn over onze problemen en deze aan te pakken. Veel probleemgedrag bij paarden is een reactie op dingen die spelen bij mensen. We kunnen onze paarden helpen door onze problemen aan te pakken.

 

duidelijkheidDuidelijkheid

Duidelijkheid is voor iedereen fijn. Mens en paard. Niets is vervelend als niet weten waar je aan toe bent met iemand. Kleine kinderen zie je dan steeds weer opnieuw de grenzen opzoeken, om toch maar de duidelijkheid te krijgen. En wat doen onze paarden? Precies…hetzelfde. Zacht en liefdevol zijn, ontslaat je niet van de taak om duidelijkheid te bieden, zodat de paarden weten waar ze aan toe zijn.

 

.
plezier in de trainingLevensvreugde en plezier

Mijn belangrijkste checkpoint in de ‘trainingen’ met mijn eigen paarden is of we plezier hebben. Ik wil hun nieuwsgierigheid bewaken. Vanuit soulful horsemanship gaat proces en plezier altijd boven eindresultaat. Het betekent niet dat je geen doelen mag hebben, maar het gaat niet ten koste van de levensvreugde van mens en paard.

 

.

WAT IS ERVOOR NODIG?

 

Lichaamsbewustzijn

lichaamsbewustzijnAlle communicatie met het paard verloopt via lichaamstaal. Hoe meer je je dus bewust bent van wat je uitstraalt en communiceert, hoe beter je dat kunt inzetten. Met een soepeler lijf, kun je soepeler denken en andersom. Als je van je paard vraagt om fysiek sterker te worden is het net zo fair dat we dit ook van onszelf vragen. Je kunt dit op allerlei manieren bereiken. Dank aan yoga, lichaamsgerichte therapie, Feldenkrais of Alexandertechniek. De mogelijkheden zijn oneindig en het is zoeken naar wat op welk moment bij je past.

 

 

Het verleden verwerken/loslaten – coaching

Om liefdevol, aandachtig, zacht, open en met levensvreugde in het leven te staan is vaak enige vorm van coaching nodig. Bewust naar binnen keren om gebeurtenissen uit het verleden, gedachten en oordelen een plek te geven. Dit kan niet met een quick-fix helaas. Steeds zul je nieuwe laagjes tegenkomt naarmate je je verder ontwikkelt. Maar als je het verleden kunt loskoppelen van wat er in het heden gebeurt, kun je bezig gaan met soulful horsemanship.

Ook veel paarden hebben al een (belast) verleden als ze bij ons komen. Alles is opgeslagen in het celgeheugen van de paarden. Hoe makkelijk halen we paarden weg bij hun vertrouwde vrienden? Hoe makkelijk hebben paarden te maken met 1-richtingscommunicatie?

.

 

 

 

 

WERKT HET OOK BIJ ‘MOEILIJKE’ PAARDEN?

Veel paarden hebben net als mensen veel mee gemaakt. Geen enkel mens of paard zal onbeschadigd door het leven gaan. De een heeft echter meer meegemaakt dan de ander of heeft daar door gevoeligheid meer last van gehad.

Ikzelf geloof dat als er probleemgedrag is bij een paard, (agressie, afgesloten, enorm schrikachtig) dat er, net als bij mensen, een onderliggende oorzaak is. In tegenstelling tot bij mensen heeft het weinig zin om te gaan graven in het verleden wat er precies gebeurd is, maar we kunnen wel gaan vertellen dat het gedrag in het huidige moment niet meer nodig is (als dat zo is). We kunnen andere associaties gaan aanleggen en het paard nieuwe ervaringen laten opdoen. Paarden zijn ongelofelijk flexibel en welwillend als we naar ze willen luisteren.